Sunday, April 20, 2008

2008/04/19 - Výstava v Budapešti

Amorovy první krůčky k výstavním úspěchům

Do Budapešti jsme vyrazili už v pátek 18. dubna, ubytovali se v hotelu kousek od parku, kde se konala výstava a šli park obhlédnout. Bylo krásně a park nás nadchnul, bohužel se v sobotu počasí trochu zkazilo a hned ráno jsme všichni promokli. Amorovi to bylo jedno, radostně se proháněl s belgickými ovčáky, kteří měli klubovou výstavu vedle našeho kruhu. Hovawarti si s ním příliš hrát nechtěli a i mezi sebou na sebe dospělí sem tam zaútočili, což Amora zjevně trochu rozhodilo, protože je sám dost vstřícný a hlídá a útočí jen když vyhodnotí, že hrozí nebezpečí.
Jako nejmladší účastník výstavy měl Amor pořadové číslo 1, ale na řadu jsme ve skutečnosti přišli až po třídě veteránů. Amor se v kruhu choval skvěle, vydržel krásně stát a dokonce i běhání, kterého jsem se tak bála, se povedlo. První kolečko jsme zvládli skvěle, potom už Amor občas vyskočil a chytil mě za rukáv, ale jak jsme se dozvěděli od pana Krämera (rozhodčího), nevadilo to. Amor si také nechtěl nechat zkontrolovat zuby, ale panu Krämerovi stačilo pár zkušených hmatů a zoubky byly zkontrolovány. Ani toto prý vzhledem k Amorově věku nebyla chyba a důležité je to, že Amor nebyl vůbec agresivní.

Nakonec jsme dostali tento posudek:

"Velmi dobře stavěný černoznakatý pes, s velmi pěknou hlavou, bezvadné uši, plnochrupý, nůžkový skus, tmavohnědé oči. Rovná záď, spodina v pořádku, varlata sestouplá. Sytě černá srst velmi pěkné délky, již mírně zvlněná. Celkově úplné středněhnědé znaky, výrazně ohraničené, na hlavě ještě trochu slabé. Rovné silné běhy, správně postavené. Pohyb bezvadný a již velmi harmonický a plynulý. V kruhu se mladý pes chová přátelsky s pěkným zájmem a radostným výrazem."

Mimo posudek mi pan rozhodčí řekl, že mám velmi krásného psa a že ho rád hod posuzoval. Tato slova i písemný posudek mě velmi potěšily a naprosto nečekané bylo, když nás na závěr výstavy zavolali do kruhu a Amor dostal pohár pro vítěze třídy. Pravda, byl ve své třídě jediný, ale nás to stejně moc těší. Amor dostal také už "opravdové" hodnocení a to VN - velmi nadějný (tedy od německého pana rozhodčího VV - viel versprechend), což bylo to nejlepší, co mohl ve své třídě dostat.

Amor si chvíli užíval pozornosti ostatních, ale velký kus výstavy prospal na dece u výstavního kruhu, naprosto nerušen okolojdoucími, kteří se rozplývali nad tím, jak je roztomilý a že na výstavě vůbec viděli štěňátko. Z těch pár chvil, co byl Amorek vzhůru, jsme několik využili k výcviku, takže předvedl například své bravurní zůstaň, štěkej nebo plaz. Prošli jsme všechny povely a mě moc potěšilo, že i mezi tolika psy Amor poslouchal na slovo.

My jsme si z našeho výletu odnesly nadšení do začátku Amorovy výstavní kariéry, já pár počátečních zkušeností o "práci" doghandlera a Amor spoustu nových zážitků a dovedností, jako je například jízda ve výtahu.

Fotky z našeho dvoudenního pobytu najdete ve Fotogalerii a výsledek výstavy v kategorii Výstavy.

1 comment:

  1. Hi I've uploaded the pictures about your first show - first cup event on my web site. Browse for funhttp://www.freeweb.hu/plezsi/keptar/main.php?cmd=album&var1=hovawart_04_20/&var2=1congratulations

    ReplyDelete